Στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας, 40 χλμ. από την Έδεσσα και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας –από τις αξιολογότερες πηγές της Ευρώπης “κάτω από τη φωτιά” (όπως σημαίνει η ονομασία τους). Γνωστά από θρύλους και άλλα ευρήματα αυτά τα ιαματικά νερά κυλούν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ η χρήση τους μαρτυρείται και κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου. Ανακηρύχθηκαν ιαματικά το 1920.
Η σύγχρονη λουτρόπολη, με οργανωμένες εγκαταστάσεις αρμονικά δεμένες με ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που επιθυμούν να συνδυάσουν την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την τόνωση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας –λάτρεις της θεραπείας των ατμών– εμπιστεύονται τη λουτροθεραπεία για παθήσεις του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, για ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Συμπληρωματικά, την ποσιθεραπεία για παθήσεις του ήπατος και των νεφρών, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Οι ασβεστο-ανθρακικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ, με πλούσια παροχή που φτάνει τα 650 κυβικά μέτρα την ώρα και θερμοκρασία να κυμαίνεται από 26οC έως 37οC, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μ. και κατά μήκος της κοίτης του Θερμοπόταμου ή Ρέμα Νικολάου που πηγάζει από το Καϊμάκτσαλαν και διασχίζει την κοιλάδα δημιουργώντας ένα εκπληκτικό τοπίο. Στη λουτρόπολη λειτουργούν δύο υδροθεραπευτήρια. Το ιαματικό νερό διοχετεύεται μέσω αγωγών μεγάλης ροής σε ειδικά διαμορφωμένες εσωτερικές, ατομικές ή ομαδικές, πισίνες, χαμάμ, τζακούζι, σπα. Μια μεγάλη, ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, προσφέρεται για βουτιές χειμώνα καλοκαίρι, ενώ οι πιο τολμηροί προτιμούν τους μικρούς καταρράκτες και τις φυσικές αχνιστές λιμνούλες δίπλα στο ποτάμι.
Comments are closed